Lid worden Leden login
22 februari 2018 2 reacties

Wijzigingen in het handicapsysteem

Op 19 februari is bekendgemaakt wat de basis wordt van het nieuwe World Handicap System dat in 2020 wordt ingevoerd.

Dat duurt dus nog wel even, maar ondertussen zijn er in het huidige handicap systeem al een aantal wijzigingen, die je per direct al kunt gebruiken. In onderstaand overzicht worden deze wijzigingen toegelicht.

Vooraf registreren niet meer verplicht
Om een qualifying kaart te lopen is het niet meer verplicht om de kaart (bijvoorbeeld via een digitale zuil op de golfclub) vooraf aan te melden. Ook de bekende ‘gele sticker’ komt te vervallen. Het is nu ook toegestaan om op de 1e tee mondeling met je marker af te spreken dat je qualifying gaat spelen.

Bewaren fysieke scorekaart niet meer nodig
Bij GVN was het altijd al zo dat je de fysieke kaart niet hoefde in te leveren. Maar je moest je kaarten wel bewaren voor het geval dat je in de jaarlijkse steekproef zou vallen. Dat is nu ook niet meer nodig. De digitale scorekaart die je in het GVN-systeem hebt ingevoerd, is voortaan het bewijsstuk voor de kaart die gespeeld is. Wel is het van belang dat de handicap commissie kan achterhalen wie de marker was.

Meerdere 9-holes scores op 1 dag
Hoewel het niet vaak zal voorkomen, is het is nu ook toegestaan om meerdere 9-holes scores op één dag te registreren. Mits deze geen onderdeel zijn van dezelfde 18-holes ronde, in dat geval moet de score natuurlijk gewoon als 18-holes kaart worden ingevoerd. Denk hierbij aan twee keer 9 holes op verschillende banen of als er in de ochtend en in de middag 9 holes worden gespeeld op dezelfde baan.

De handicapcommissie
Als handicapautoriteit is de handicapcommissie de ambassadeur voor het gebruiken van het handicapsysteem binnen de golfclub. Daar waar in het verleden de rol van de commissie zich vooral richtte op de controle van de scorekaarten zelf, is deze nu veel meer gericht op het motiveren van golfers tot het inleveren van meer qualifying scores. Uit cijfers blijkt dat hoe meer kaarten iemand registreert, hoe realistischer zijn of haar handicap is. Uiteraard heeft de handicapcommissie ook nog steeds de rol om handicaps te monitoren en deze (in overleg) aan te passen als dit nodig is.

 

 

Terug naar overzicht